14 marca 2003

PSZCZELARZE, PASIEKI

Terenowe Koło Pszczelarzy
w Obornikach Śląskich
prezes: Marian Krzyżostaniak
tel. 310 16 67

Pszczelarzem nie każdy może zostać, ale żeby być pszczelarzem trzeba mieć dar boży i się cierpliwie i długo uczyć - uważa Marian Krzyżostaniak, prezes obornickich pszczelarzy - i choć w Pszczelej Woli koło Lublina jest Technikum Pszczelarskie (chyba jedyne w Europie), to tak naprawdę umiejętność tę zdobywa się w dwojaki sposób: "z ojca na syna" lub samokształceniem i długoletnią praktyką. Cierpliwemu i uważnemu adeptowi tego rzemiosła przyroda odsłania wiele swoich tajemnic, a pilny uczeń nabiera dla niej szacunku i pokory. Dobrymi pszczelarzami są ludzie dojrzali - średnia wieku pszczelarza waha się w okolicach pięćdziesiątki.

Obornickie koło wyodrębniło się ze struktur powiatowych w latach 60. Wielce zasłużonymi dla rozwoju pszczelarstwa w gminie byli nieżyjący już pasjonaci i propagatorzy pszczelarstwa: Piotr Andrzyn, wieloletni prezes, Brunon Baczewski, Józef Karkos, Bronisław Zieliński, Tadeusz Duzinkiewicz, Stanisław Adamczak, Feliks Hecek, Bronisław Biskup, Zygmunt Kleszewski, Józef Rzechówka, Józef Tomczyk, Józef Niemczura, Józef Garbacz, Bronisław Śliwiński , Władysław Tass.

Obecnie, zrzeszonych jest 25 pszczelarzy:

  1. Jan Bandyk z Urazu, tel. 310 81 44
  2. Józef Bielecki z Wrocławia tel. 325 36 65 /pasieka w Obornikach Śl./
  3. Aleksander Brudnik z Oborniki Śl., tel. 310 88 90
  4. Kazimierz Cymerman z Osolina, tel. 310 62 41
  5. Tadeusz Dedyński z Oborniki Śl., tel. 310 35 00
  6. Hieronim Drobik z Bagna, tel. 310 61 26
  7. Zbigniew Garbacz z Oborniki Śl., tel. 310 19 48
  8. Stanisław Józefczuk z Oborniki Śl., tel. 310 19 02
  9. Józef Kasperkiewicz z Pęgowa, tel. 310 70 31
  10. Jan Kazek z Ligoty Strupińskiej tel. 312 58 68
  11. Jan Korzeniowski z Oborniki Śl., tel. 310 32 73
  12. Marian Krzyżostaniak z Oborniki Śl., tel. 310 16 67
  13. Jan Kubik z Urazu, tel. 310 81 53
  14. Dariusz Kwietniewski z Oborniki Śl., tel. 310 32 58
  15. Michał Maślej z Rościsławic
  16. Marian Materklas z Oborniki Śl., tel. 310 25 48
  17. Kazimierz Piaskowski z Oborniki Śl., tel. 310 12 36
  18. Edward Poprawki z Osoli
  19. Witold Raszkiewicz z Siemianic, tel. 310 13 90
  20. Piotr Zdzuj z Urazu, tel. 310 81 19
  21. Stanisław Śnieciński z Oborniki Śl., tel. 310 11 08
  22. Mieczysław Sroka z Urazu, tel. 310 80 70
  23. Jan Szumański z Urazu, tel. 310 81 44
  24. Jan Wróbel z Oborniki Śl., tel. 310 31 55
  25. Anna Dudzińska z Osoli, tel. 310 60 65

posiadających ok. 800 pszczelich rodzin przerabiających kwiatowy pyłek i nektar na przysmak nie tylko Kubusia Puchatka.

pszczelarze_d.jpg (32804 bytes)
22.02.2003r. Zebranie sprawozdawczo-wyborcze obornickich pszczelarzy w galerii OOK.

 

Nestorami naszego pszczelarstwa, którzy ogromem swojej wiedzy mogą dzielić się z młodymi pasjonatami tej sztuki są: Stefan Gwiazda, Jan Wróbel, Jan Szumański, Jan Kubik, Stanisław Śnieciński, Roman Klusek, Tadeusz Dedyński, Stanisław Józefczuk, Kazimierz Cymerman, Kazimierz Piaskowski, Edward Poprawki, Zbigniew Garbacz oraz brat Hieronim Drobik z Seminarium w Bagnie

Nasi pszczelarze w swoich stacjonarnych pasiekach pozyskują miody wielokwiatowe, rzepakowe, akacjowe i lipowe. Czterech pszczelarzy: T. Dedyński, J. Kazek, M. Krzyżostaniak, M. Materklas wywozi późnym latem pszczoły na wrzosowiska i dzięki temu możemy smakować specjał nie do pozyskania w naszej okolicy. Jeżeli konsument chce być pewny dobrego towaru, powinien nabywać miód etykietowany (z nazwiskiem pszczelarza i adresem pasieki) lub bezpośrednio u pszczelarza, który sam jest gwarantem jakości. Nieuczciwych pszczelarzy staramy się eliminować.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Miód skrystalizowany - nie "scukrzony" - to naturalna postać prawdziwego miodu po pewnym okresie przechowywania. Aby uzyskać miód "luźniejszy" - bo lepiej smarować chleb - lub płynny, należy go podgrzać. Najlepiej w wodzie o temp. nieprzekraczającej 35-40 stopni Celsjusza.

Poprzez Koło, w działalności bieżącej, pszczelarze zaopatrywani są w paszę dla pszczół (cukier) na jesienne dokarmianie. Każdy kilogram cukru obarczony jest minimalnym podatkiem, z którego utrzymuje się związek. Wspólnie organizujemy leczenie pszczół. Częstą chorobą pszczelej rodziny jest warozza. Zajmujemy się również sprowadzaniem materiału hodowlanego - pszczelich matek. Pasieki hodowlane są m.in. w Kocierzowej, Olecku, Maciejowie. Cenną rzeczą jest wymiana doświadczeń w sensie przekazywania wiedzy młodym, bo jak trzeba podkreślić pszczelarze są indywidualistami i wzajemnie sobie do ula nie zaglądają.

A przyszłościowo?

Jak w każdej dziedzinie życia gospodarczego, - bo jednak mimo romantycznego podejścia do pszczelarstwa, żeby znaleźć swoje miejsce na rynku i utrzymać je - trzeba być zorganizowanym, zrzeszonym. Dobry pszczelarz nie boi się konkurencji jakościowej. Miód nasz - smakowo - jest jednym z najlepszych Europie, ale otwarcie granic i konkurencja szczególnie cenowa będzie problemem. Będą duże wymagania sanitarne: na etapie produkcji i dystrybucji. Miód jest produktem spożywczym i podlega wszelkim rygorom produkcji żywnościowej. Małe pasieki będą miały utrudniony dostęp do leków. Dlatego bardzo gorąco zachęcam pszczelarzy niezrzeszonych do wstępowania do Polskiego Związku Pszczelarzy poprzez Koła Terenowe. Nie chodzi o to, by pszczelarzy straszyć, ale podjąć wyzwanie utrzymania się na coraz trudniejszym rynku.

notowała: Romana Obrocka

MIODY

Miód akacjowy: w stanie płynnym - kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje. Stan skrystalizowany - kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji. Bardzo słodki, lubiany przez dzieci.

Zastosowanie lecznicze:
zaleca się diabetykom małym dzieciom, ma odczyn zasadowy pomocny przy przeziębieniach, trudnościach trawiennych.

Miód lipowy: w stanie płynnym - kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką.

Zastosowanie lecznicze:
działa antyseptycznie i uspakajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju i bezsenności.

Miód gryczany: w stanie płynnym - kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu - brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.

Zastosowanie lecznicze:
nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny przy zapaleniu i leczeniu jasry.

Miód malinowy: w stanie płynnym - kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu - żółtozłocisty. W smaku łagodny, lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.

Zastosowanie lecznicze:
przeziębienia i stany gorączkowe, działa napotnie. Pomocny w leczeniu górnych dróg oddechowych, nieżytach żołądka, niedokrwistości. Przeciwmiażdżycowy.

Miód rzepakowy: w stanie płynnym - kolor słomkowy, po skrystalizowaniu - biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.

Zastosowanie lecznicze:
w chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wątroby.

Miód spadziowy: w stanie płynnym - szary, zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.

Zastosowanie lecznicze:
jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwrakowe. Pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

Miód wielokwiatowy: w stanie płynnym - kolor żółty. Po skrystalizowaniu - kolor jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu.

Zastosowanie lecznicze:
alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.

Miód wrzosowy: w stanie płynnym - kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu - pomarańczowy lub ciemnobrunatny. Smak lekko gorzkawy galaretowaty o zapachu kwiatów wrzosu.

Zastosowanie lecznicze:
choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelita, biegunki.

Otwarcie Sezonu Pszczelarskiego na Dolnym Śląsku
3 - 4 maja 2003
Oleśnica Zamek Książąt
tel. 343 42 48
www.pszczoly.pl

Serwis prasowy nr 79
14 - 27 marca 2003