Obfitości Stołu Wielkanocnego
http://www.youtube.com/watch?v=95tqFelGmkQ
Mięsiwa, pasztety, kiełbasy, żury, mazurki, baby, chleby,
paschy, kołacze, serniki, miodowniki, nalewki, jajka… aż się stoły
uginały od obfitości jadła. Całość dekorowana palmami, barankami,
pisankami, zajączkami, wiosennymi kwiatami... II Obornicka Wystawa
Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych tym razem odbyła się w Obornikach
Śląskich.
Zgromadziła wystawców także spoza gminy. 21 marca przez sale
Obornickiego Ośrodka Kultury przewijał się tłum zwiedzających. Każdy
mógł posmakować specjałów przygotowanych przez osoby, którym bliska jest
radość świątecznego biesiadowania zgodnie z tradycją. Pomysł, aby taką
wystawę urządzić wyszedł od
Krystyny Maśkiewicz, sołtys Osolina. Tam
też, w osolińskiej szkole odbyła się pierwsza edycja.
Organizacją wystawy zajęli się: Sołtys i Rada Sołecka wsi Osolin,
Społeczne Stowarzyszenie Wiejskie „OKOLICE”, Szkoła Podstawowa im. Jana
Brzechwy w Osolinie oraz Obornicki Ośrodek Kultury. Została ona objęta
patronatem przez Burmistrza
Pawła Misiorka i Starostę
Roberta Adacha.
Scenografię wystawy oraz przygotowanie sali OOK do ekspozycji wykonali
nauczyciele z SP Osolin w przeddzień wystawy. Wystawcy swoje stoły
urządzali od wczesnych godzin rannych, aby na godzinę 11 wszystko było
gotowe.
Uroczystego otwarcia wystawy dokonali burmistrz Paweł Misiorek oraz
starosta Robert Adach.
Stół przygotowany przez mieszkańców Bagna, jak zgodnie przyznawała
obsługa stołu w osobach: Irena Politowicz, Barbara Tomasikiewicz,
Katarzyna Strzałkowska.
Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych „Razem dla Górowy”: Iwona
Tarnowska, Anita Mencel, Dorota Motyka, Krystyna Dzadykiewicz, Anna
Dyjak.
Zespół Śpiewaczy „Malwy” z Kuraszkowa nie tylko przygotował wielkanocną
ekspozycję, ale również śpiewem i muzyką urozmaicał gościom wystawowy
czas.
O stół z Morzęcina Małego zadbały Maria Mazij, Wiesława Grajewska,
Grażyna Mazur i Wanda Grajewska.
Morzęcin Wielki reprezentowały gospodynie Renata Kusztelak, Iwona
Machnik i nieobecna na fotografii Barbara Szczypta.
Sołectwo Osola, Janina Janeczko, Rozalia Ptasińska, Barbara Nowicka.
foto: Jaromir K. Kopp
Stół z Osolina przygotowały Krystyna Maśkiewicz, Helena Żuk i Jadwiga
Doniec oraz nieobecne na fotografii Wiesława Przybył i Teresa Żołna.
Sołectwo Pęgów, Marta Rogala, Maciej Borowski, Jola Borowska, Klaudia
Rogala. Z pęgowskiego stołu mamy
przepis na mazurek z kaimakiem (długo
gotowane mleko z cukrem), przyrządzany od niepamiętnych lat na każdą
okoliczność w rodzinie Borowskich. Dobrze kruche ciasto na blaszce
należy posmarować domowym powidłem i upiec. Na gorące ciasto wylewamy
kaimak i sypiemy bakalie różne w ilości słusznej.
Przy stole Stowarzyszenia Muzycznego „Vox Domini” z Prusic gościnnie
starosta Robert Adach z synem a stół został przygotowany przez Marię
Grondowy, Dorotę Niemczurę, Renatę Cybulską, Krzysztofa Kaczałka, Adelę
Sochę, Barbarę Kowalczyk, Honoratę Dudzik, Celinę Nowakowska, Grażynę
Różalską. Żur na tym stole podawany był w
chlebkach żurowych pieczonych
przez prusicką piekarnię.
Na stole Stowarzyszenia Miłośników Siatkówki „Olimp” znalazły się
pisanki w wielkiej różnorodności wykonane przez Annę i Marię Freus oraz
Władysławę Kielar.
Stół Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Osolinie z Przyjaciółmi.
Rolę gospodarzy stołu pełnią Jola Rudzka, Anna Leżoń, Joanna
Słocińska-Głód, Maryla Jaskólska oraz Krzysztof Rudzki.
Przepis na
paschę podał nam Krzysztof. Kilogram sera, 8 żółtek, 125 g. masła,
300 gr. cukru pudru. Cykata z pomarańczy lub cytryny. Bakalie wszelkie i
w dużej ilości, w tym żurawina suszona. Ser kilka razy zemleć i
przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Wszystkie
składniki razem wymieszać. Foremkę wyłożyć wilgotną gazą złożoną w trzy
warstwy. Masę wyłożyć do foremki. Odwracamy do góry dnem i na 12 godzin
wkładamy do lodówki. Paschę po wyłożeniu na talerzyk dekorujemy nie
tylko cykatą.
Stół Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Obornikach Śląskich
przygotowała Grażyna Stanaszek z Anetą Grucelą. Ozdoby wielkanocne
wykonali uczniowie a wypieki wykonała
Marzena Aniołek, która
dzieli się z nami przepisem na chleb. 8 szklanek maki, 3 szklanki ciepłej wody, 1
szklanka otrąb, po jednej łyżeczce nasion, np. słonecznika, siemienia
lnianego, smażonej suszonej cebulki… ¾ kostki drozdży, 1 jajko, garść
soli. Mąkę z jajkiem, sola i ziarnami wymieszać, dodać wyrośnięte
drożdże, dolewać po trochu wody i wyrabiać. Posypać wierzch maka i
zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do chlebowej formy, posmarować wodą,
ponacinać nożem i posypać ziarnami. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni
piec 50-55 min.
Koło Gospodyń Wiejskich „Wisienka” z Wiszni Małej w składzie: Urszula
Gwarek, Magda Szymańska, Anna Piotrowicz, Dobrochna Rybak, Jolanta
Kupis, Krystyna Lewczuk, Stanisława Kowal, Teodora Bednarska
przygotowały stół. Przy stole reprezentowała je grupa mniej liczna.
Koło Gospodyń Wiejskich ze Żmigródka reprezentowały Anna Kowalczyk,
Barbara Błońska, Krystyna Kołodziej, Mirosława Janson.
Artysta plastyk Magda Drzewiecka słynie z wyrabiania nie tylko
unikatowych bombek choinkowych, ale również pisanek.
Rękodzieło wykonane w Domu Pomocy Społecznej w Obornikach Śląskich.
Smaczne wypieki obornickiej Gminnej Spółdzielni i żurek dla gości.
Społeczność osolińskiej szkoły zarabia na szkolny sztandar.
Program taneczny w wykonaniu zespołu „Mały Wrocław” rozpoczął się
polonezem jak tradycyjny bal polski.
Gościnny występ „Zawadiacy” z Zawady koło Sycowa rozpoczęli widowiskiem
obrzędowym
Kogut i Gaik.
RO